16 mei: Great Salad Day

Zodra de eerste stralen licht door de eetzaal kwamen stapte ik uit de slaapzak. Volgens de ‘Wet van Olie’ moet je lichamelijke arbeid in den morgen verrichten. Dan ben je op best.
De fietsroute 76 werd zelfs aangegeven met bordjes. Even kwam het ANWB gevoel terug. Onderweg stuitte ik op twee fietssters: Karla en Emily, die deze route ook volgen naar Oregon. Ze zijn met een grotere groep van 10 personen. Elke avond zetten ze de tenten op en koken ze samen. Een volgauto vervoert alle bagage. Handig. Het was leuk op even samen op te fietsten en wat te eten, maar hun tempo lag een stukje lager. Karla was ook al 68. Ik ga ze waarschijnlijk nog wel een keer ontmoeten. 

Weer een mooi glooiend landschap met bossen, velden en kris kras langs de weg huizen. Zo nu en dan een echte wijngaard en een boomgaard vol pruimen. Het was wel even meer klimmen dan gisteren. De univerteitsstad Charlottesville had een hip en voor Amerikaanse begrippen oud centrum. Ik zat op een bankje bij een paar andere zwarte mannen. Ze keken naar een forse wat oudere blanke vrouw met een flinke voorgevel in een iets te strak naveltruitje. Ze lachten en keken naar mij en zeiden: You were looking, hai. You brother, ha ha!”. We lachten samen. Het viel me op dat de meeste mensen hier zo’n lijzige zuidelijke tongval hebben. Zoals in de oude TV-serie The Dukes of Harzard. Met Sheriff Rosco P. Coltrane. Overigens meesterlijk door ‘Ros’ Michel Hoogschagen geïmiteerd, maar dit terzijde. Ik zat er een beetje doorheen al wilde ik nog wel verder. Eerst maar een lunchen, maar kon geen supermarkt vinden. Ook bij een Grocery hadden ze geen verse spullen. De verkoper zei: “Ik had altijd verse spullen, maar ze kopen het niet. Het lag te verrotten in de winkel. Maar jij moet naar de Roots hiernaast gaan, man. Daar verkopen ze beste salads van de hele stad met verse biologische spullen. Echt super.” Ook een andere klant wist dit te beamen: “Jo, man”. Inderdaad ik heb nog nooit zo’n top salade gegeten. Ik kon het zelf samenstellen uit de vele verse ingrediënten. Ik kreeg daarna weer helemaal zin in fietsen. De laatste 30 km waren prachtig. Schitterend langs een riviertje en door het bos. Met later enorme dure villa’s. De BMW’s, Volvo’s en Porche’s stonden op het pad of passeerde me. Op het kruispunt van het gehucht White Hall eindige de trip. Een paar mannen zaten op de veranda van de kleine winkel. “Met alleen maar Amerikaanse troep in blik, doos, zak of fles” ,aldus de lolligste van de drie. De andere was halfdoof en de derde zat alleen maar te zwaaien naar alle bekenden op het drukke kruispunt. Ik mocht de tent opzetten bij het gemeenschapshuis aan de overkant. Een klein kraantje erbij en ik redde me. Keek prachtig uit over de bergen, die ik morgen moet bedwingen.      

een idee voor Monuta Rijnja?

Advertenties

2 gedachtes over “16 mei: Great Salad Day

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s