29 mei Dan, de brandweerman

We stonden op toen de buurman had overgegeven in de bosjes naast de tenten en de vogels begonnen de fluiten. De vorige avond waren we al aardig doorgerookt van alle vuurtjes die de mede campinggasten proberen te onderhouden. Er hing een hele blauwe damp over de camping. Ook gierde er een generator. 
Om uit het Nationale park te geraken moesten we een veerbootje over de rivier nemen. Onderweg spotte we nog een hert en een wilde kalkoen. Die kunnen ook weer op het lijstje. De route voerde weer terug naar de hoofdroute. En het werd weer een uur later. Het landschap was weer een glooiend boerenlandschap, wat vriendelijk aandeed. De boerderijen, graan, mais, silo’s en een verdwaalde megastal met kippen. 

Het grappige is wanneer je met een Amerikaan fietst dat je allerlei dingen te weten komt over de mensen, cultuur, politiek, maar ook nieuwe woorden leert. Het aardigst zijn woorden als: spendy (prijzig) en picky (kieskeurig). Door zo te reizen ontmoet je, zeg maar, de gewone Amerikaan. Die er ook het beste van moet maken. Een gezin heeft en zijn rekeningen moet betalen. En ik moet echt zeggen dat men meestal erg vriendelijk en behulpzaam is. Behalve de enkele hond die we weer met overslaande stem op andere gedachten moeten brengen. 

We hadden afgesproken vandaag nog met elkaar te fietsen. Michael moet veel eerder thuis (in Seatle) zijn dan ik. En als ik zijn tempo blijf volgen zit ik straks 1,5 week in Denver op Freek te wachten. Ik ga wat minder kilometers per dag maken. Hoewel het prima gaat. Na 78 km stop ik daarom in het gehucht White Mills bij de Brandweerkazerne. Hij rijdt nog zo’n 50 km door. Het is een gezellige en inspirerend kerel. 

Na enige tijd wordt ik verwelkomd bij door brandweerman Dan. Hij woont naast de kazerne. Ik mag de hele kazerne gebruiken: keuken, douche, toilet, tafels, stoelen. Of ik nog wasgoed heb? Dat heb ik wel. En breng het later naar de schuur, waar hij tijdelijk woont. Hij bouwt zijn eigen huis. Met een prima koud Engels biertje in de hand lopen we samen door de enorme in aanbouw zijnde woning. Drie badkamers, dubbele garage en een gigantische woonkamer. Hij zou hier met zijn vriendin gaan wonen. Maar ja, het loopt wel eens anders. Als bouwkundige is het interessant om te zien hoe ze hier bouwen. Dan heeft wat haast, hij heeft met vrienden afgesproken. Als ik vanavond nog weg wil kan ik zijn pick-up truck gebruiken. Hij is het zijn gewone auto weg. Hij legt de sleutels op tafel. En bier staat in de koelkast!

Kijk uit voor koetsen! Er wonen in dit gebied nog wat Amish. Deze bevolkingsgroep leeft nog zoals in 1850 gebruikelijk was. Helaas komen we ze niet tegen.
Het half afgebouwde huis van Dan. Zelfs met zonnepanelen en dat is vrij uniek.

Advertenties

7 gedachtes over “29 mei Dan, de brandweerman

 1. Hallo willem wij vinden het ook ontzettend fijnen leuk om je zo te volgen, we hopen dat je weer een maatje vind. We wisten niet dat je zo snel gaat dat je gas terug moet nemen. We fietsen ook af en toe een stukje niets vergeleken bij jou. Goede reis verder liefs pa,ma

  Like

 2. Ha Willem,

  Enerverende fietstocht met genoeg aanspraak en verrassende logies af en toe.
  Het schiet lekker op zo. En, als je een week eerder bij de Rockies bent om op Freek te wachten. Nou, dan heb je daar genoeg mooiste zien om wat langer van de omgeving te genieten.
  Nog bedankt voor je felicitatie.

  Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s