5 juni Just a perfect day

Een zonovergoten zondag. Het had er alle schijn van dat dit een perfecte dag zou worden. Prachtig weer en een route die de mooiste tot nu genoemd mag worden. Wat een schitterende rit door onder andere het Johnson’s shut-in state park. Zo mooi heb ik nog niet gefietst! Bossen, riviertjes, uitzichten, dalen en meren. Een glooiende weg en niet teveel verkeer. Wat is dit land toch mooi. Ik genoot.

Deze reis is zo geweldig door zijn eenvoud. Ik heb een doel. Elke dag een stukje verder fietsen langs de route. En verder is het leven simpel: eten en ergens slapen. Mijn hele bestaan past in een paar fietstassen. Waar heb je dan nog meer spullen voor nodig? En waar zou ik me druk over moeten maken? Ik ontmoet veel leuke en bijzondere mensen, zie veel onderweg en het kost ook nog eens weinig. Als ik 20 Dollar per dag uitgeef is het al veel.

De Amerikanen die deze tocht fietsen hebben meestal een fiets van het merk Surly. Dit is een nogal ouderwetse stalen ros. Zoals die in de jaren dat Joop Zoetemelk de Tour de France won in de winkel van Hein Dekker of Toon Smit stond. Degelijk afgemonteerd met simpele remmen, 27 versnellingen en een gekromd racestuur. Ik trek daarom wel bekijks met mijn Gudereit-fiets. Twee meiden vroegen mij onderweg: “Maar je hebt niet eens een versnelling en gaat zo gemakkelijk de berg op. Hoe kan dat?” Ik legde ze uit dat ik voor deze tocht drie jaar lang een zwaar programma had gevolgd. Een trainingskamp in Siberië en het bevroren Baikal-meer ben overgestoken. Op hoogtestage ben geweest rond het Annapurna-massief in Nepal. En door de Negev woestijn ben getrokken, zonder water en met zakken zand aan mijn fiets. Daarnaast uitgekiende natuurlijke voeding met veel groente, fruit, havermout, chiazaad en goijbessen. (En een kwestie van goed kauwen, dat de voedingsstoffen regelmatig in je bloed komt…) Ik showde ze even mijn enorme kuiten die inmiddels de proporties hadden aangenomen van een Rowenta stoomstrijkijzer. De meiden keken wat verbaasd naar mijn slanke kuit met lichte ouderdoms spataderen. “Oh ik zie al, je hebt versnellingen in die achternaaf” , zei de snuggerste. Ik kon niet anders dan toegeven. Het ligt inderdaad allemaal aan de degelijke Duitse Rohloffnaaf met 14 versnellingen en een heerlijk lichtlopende riemaandrijving.

Acht bekende fietsers druppelde langzaam binnen bij een 4 persoons bikehostel in Ellington. Ik was de eerste en moest bellen naar de politie. Die kwam langs om de deur te ontgrendelen. De meeste van ons sliepen in hun tentjes onder de grote overkapping.

Die avond zong ik met het Israëlische meisje de bekende Joodse Van Arkelschool klassieker: Nava nakliela hava (Laten we het vieren). Ons geleerd door meester van Dolder. Ik deed er nog een klein dansje bij. Het was een perfecte dag.

nog nooit eerder gezien een tandem-ligfiets. Maar doet me denken aan het liedje van kinderen voor kinderen: Ik mag vandaag de ezel zijn…
De Surly-fiets

Advertenties

4 gedachtes over “5 juni Just a perfect day

  1. Willem, fantastisch hoe jij je verhalen schrijft en wat een belevenissen man, ik doe het je niet na! Later als je groot ben kan je urenlang vertellen tegen je kleinkinderen.Ga zo door. Groet John en Anneke.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s