22-23 juni Effe de vredespijp roken?

Hit the road. Weer in de auto en rijden maar over de ruime wegen. Ik kwam via een een gedeelte gravelweg met flinke afgronden bij Monument Valley. Dit is een reservaat van de Navajo indianenstam. Ze noemen ze hier overigens geen Indianen, maar Native Americans. Dit is ook weer een fascinerend landschap. Ik krijg opeens zin in een Marlborootje. Ik zie die reclame nog voor me: stoere cowboys met lasso’s die al paardrijdend door dit landschap rijden en een sigaret opsteken. Ze  zitten daarna bij een knapperend kampvuur terwijl de zon onder gaat. En dan zo’n lekkere zware, doorgerookte en wiskey drinkende, voiceover die zegt: “Come to Marlboro country”. Nou, weinig cowboys vandaag, wel dikke Native Americans, die bij hun armzalige huisjes ‘originele’ sieraden aan de vrouw proberen te brengen.

Veel verder in Bluff een bezocht ik een openluchtmuseumpje over de historie van dit stadje. Ze hadden allemaal blokhutten, huifkarren, tipi`s, andere oude spullen staan. Nou ja oud, de geschiedenis gaat niet verder dan 140 jaar terug. Ze hadden zelfs een nagespeelde film over hun harde geschiedenis van vastberadenheid en geloof van deze eerste Mormoonse bewoners. Ik kreeg een persoonlijke rondleiding van de 76 jarige Jim. Hij was een Mormoon. Ik vroeg hem wat dat eigenlijk inhield. Mormonen geloven in de Bijbel en mogen geen alcohol drinken. Maar zelfs geen koffie en thee drinken. Daar zit cafeïne in en werkt stimulerend. Cola is dan weer geen probleem, hoewel daar ook genoeg cafeïne inzit. Bestond vroeger zeker nog niet. Ze geven 10% van hun inkomen aan de kerk. De familiebanden zijn sterk, waardoor ze vaak in dezelfde streek wonen. Als je dat allemaal goed doet, krijg je een aanbevelingsbrief en mag je naar de Tempel. Dat is voor de echte die-hards. Wat daar gebeurt werd me niet helemaal duidelijk.

Laat geworden reed ik door het Ute reservaat. De geschiedenis van de stammen is niet iets om trots op te zijn. Ze kregen, na een aantal keer verplaatst te zijn, stukken woestijn. Want daar hadden de blanken verder weinig aan. Ik reed langs een enorme casino, want die mogen de indianen dan weer wel exploiteren. Voor de rest is het treurigheid troef. Ze zijn vaak aan de drank, gokken, hebben vaak geen werk en uitzicht op iets beters lijkt ver weg.

De volgende dag bezocht ik in Durango een aannemer die ‘Tiny houses’ maakt op een chaotisch terreintje. Dit zijn complete kleine huisjes op wielen, die nog over de weg mogen. Een flinke caravan, zeg maar. Met een uitgekiende plattegrond en Ikea-achtige oplossingen voor het opbergen van je spullen. Alle ruimte wordt benut. Deze huisjes kosten weinig en mogen vaak naast een ander huis, of op zomaar een stuk land neergezet worden. Ze zijn ook vaak zelfvoorzienend, met zonnepanelen of zonneboilers op het dak. Deze beweging is opgekomen na de hypotheekcrisis in 2008. De bewoners kunnen, of willen in meeste gevallen geen hypotheek, waarvoor ze hun hele leven krom moeten liggen. Doordat het huisje op wielen staat zijn er geen bouwregels waaraan je moet voldoen. John, een van de werknemers die net een badkamertje aan het betegelen was, had zijn eigen huis verkocht en heel veel spullen weggedaan. Hij woonde nu een zo’n huisje met vrouw en twee dochters. Het beviel ze prima. Weinig spullen, geen hypotheek en weinig onderhoud vond hij ook een grote voordelen.

In dit levendige en toeristische plaatsje werd ik nog net op tijd gestrikt voor een rafting. Klasse 3 rapids. Dat beloofde wat. Een half uurtje later stond ik in zwembroek en ingesmeerd en wel klaar bij het vieze bestelbusje. Het werd een aangename tocht en werd zijknat, maar qua heftigheid viel het weer eens tegen. Was ik er toch weer ingetuind. 

Op een camping stond ik naast de krasse Martha van 75 uit Alaska. Ze reisde alleen, vanaf september, met haar flinke SUV door de USA. Na het overlijden van haar man wilde ze gaan reizen, voordat ze oud werd… Ze sliep in haar auto. Had wel een tent geprobeerd, maar dat opzetten. Daar had je twee personen voor nodig.

Een Tiny house.
Monument Valley
Uitzicht op de the Valley of Gods

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s