9 Juli Yellowstone

Je kan echt zien dat we op hoogte zijn”, zei Freek: “De wolken zijn dichterbij”. Ik ben trots op hem en blij dat hij naar het Jan Arentz is gegaan.

Het eerste nationale park ter wereld uit 1872 reden we vanmorgen binnen, langs een 2 km lange file van auto’s. Waren we toch eens sneller dan een auto. Ergens in de vorige eeuw was ik hier met mijn ouders en zus geweest met een dikke Chevrolet Impala. Dezelfde als taxi Kobie. Omdat het toen ook al druk was konden we geen kampeerplek in het park krijgen en stonden buiten het park op een plek zonder voorzieningen, maar met heel veel muskieten.

Wij fietsten een pas over na een flinke klim en wanneer we achterom keken zagen we de Grand Teton’s op de achtergrond. Het leek wel wat op Zweden of Noorwegen. Veel dennenbomen en het riviertje lag steeds verder onder ons in een mooie canyon. Het werd, hoe kan het ook anders in dit park, een schitterende rit. Langs koele meren en watervalletjes. Helaas was het door de voortdurende stroom auto’s, bussen en campers veel herrie. Er stond een lichtscherm langs de weg die waarschuwde voor beren op de weg en dat je vooral in je auto moest blijven. Kijk, daar heb je wat aan als fietser.

De nationale parken doen er alles aan om de natuur te beschermen. Maatregelen om de dieren met rust te laten. Snelheidsbeperkingen en decibelmeters langs de wegen. Daarnaast wordt het afval keurig gescheiden. Glas, aluminium, papier en rest. Zijn de wc’s voorzien van lichtsensoren om energie te besparen en bestaan de gebouwen uit ecologische materialen. Dit komt toch een beetje vreemd over. Buiten het nationale park is ongeveer alles geoorloofd om te voldoen aan de wetten van de consumptiemaatschappij en lijkt niemand zich ergens van aan te trekken. Amerika is veruit de grootste vervuiler en gebruiker van energie op aarde. Olie, steenkool en schaliegas worden uit de aarde gehaald en verwoesten het landschap of de zee. Gif wordt over de gewassen gestrooid. De vleesproductie met de groeihormonen. En komen er milieuregels voor fabrieken dan wordt de productie verplaatst naar een land waar ze het goedkoper is, omdat er minder regels zijn en de werknemers worden uitgebuit.

De route gaat maar door een deel van het Yellowstonepark en slaat ook een paar mooie highlights over. We informeerden in Grand Village naar de mogelijkheden. Zoveel mogelijkheden waren er niet: een dure dagtour, maar die was al volgeboekt en de baliemedewerker vond het vreemd genoeg geen goed idee om morgen zijn eigen auto uit te lenen aan ons. En op de fiets zou het wel heel veel tijd in beslag nemen.

Hoewel het bordje bij de camping “FULL” aangaf, zijn er speciale plekken voor hikers & bikers. Die kunnen altijd terecht. Ze willen niet namelijk niet dat je je tentje zomaar in het park opzet en wordt opgevreten door een beer. Wij trouwens ook niet.


Advertenties

3 gedachtes over “9 Juli Yellowstone

 1. Hoi Wim en Freek .
  Yellowstone dat heeft voor ons een bijzondere herinnering!
  Rieneke en ik waren uitgenodigd door een neef en nicht die in Grand Rapids wonen om een trip te maken naar het westen .
  Heel veel Miles gereden ook die dag door Yellowstone ,prachtig de geisers bekeken .
  Maar het was op de parkeerplaatsen behoorlijk druk …het jachtseizoen was begonnen ..maar tussen een paar trailers was nog een plaatsje om de nacht door te brengen ! Dus we stonden daar clandestien !
  Het duurde tot ongeveer 21:30 uur en het was klop ..klop …op de deur van de camper ! De RANGER…!
  Mijn neef voerde alles aan van hartpatiënt …heel erg vermoeid … Een Nederlander die een jetlag heeft van 3 weken! Maar die man was niet vermurwen !! Nee vertrekken …NU…,
  Amerikanen zijn vreemde wezens maar al zijn ze 40-50 jaar in The States …Nederlands vloeken verleren ze niet! Lul de behanger….was zijn verweer! Maar we moesten weer 40 Miles sturen om het park te verlaten ..want alle campsites waren vol!
  Gewoon effe een verhaaltje van Rieneke en Henk

  Wat genieten we van je verhalen ! Groet uit Koedijk

  Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s