13 juli Montana in the wind

Nu we weer met een hele groep fietsers stonden viel het ons weer op de Amerikaanse fietsers er alles aan doen om onderweg goed gezien te worden. Ze zijn verlicht als een ‘Chrismastree’. Waarschuwingsdriehoeken aan de fiets, felle T-shirts, maar ook overal knipperende led-lampjes en zelfs op hun fietshelm geplakt. Wij Hollandse fietsers hebben hiermee weinig op. En vinden ons zo ook goed zichtbaar. Dat zelfde geldt voor een fietshelm. Wij hebben hem beiden keurig achterop gebonden, maar dragen doen we hem niet. Ook andere Nederlanders die ik tegen ben gekomen dragen meestal geen fietshelm. Maar zelfs kinderen die in de tuin aan het fietsen zijn hebben hier een helm op. Eigenwijze Hollanders of nuchterheid?

De tocht van vandaag bestond uit het beklimmen van twee flinke passen, die snel achter elkaar kwamen. Het beklimmen viel nog wel mee, maar de harde tegenwind maakte het stukken zwaarder. Het werd wel een mooie pittige rit van zo’n 110 km. Prachtige vergezichten. We kwamen weer besneeuwde bergtoppen tegen. Een enorme uitgestrekt landschap met gras en prairie. Het lijkt op Wyoming, maar het is groener. Er woont hier bijna geen kip, slechts koeien grazen wat rond. Wel veel kleine beestjes in de bermen, zoals muizen en ratten. Ook zagen we een dood hert aan de kant liggen, die net was aangereden.

Verschillende mensen in auto’s groeten ons vriendelijk of steken hun duim omhoog. Af en toe lijkt het wel de ‘hai en zwaaistraat’. Maar ook wat personen reden ons al toeterend voorbij en presteerden ons hun middelvinger. Niet iedereen vindt het leuk dat we hier fietsen. Dat gebeurt wel eens vaker, maar nog het meest in Montana. In het plaatsje met de mooie naam, Wisdom eindigde de tocht op een duur RV-park, waar zo’n 30 fietsers kampeerden. We stonden naast Rens, een Nederlandse jongen uit Breda. Die gelijktijdig met mij aan de TransAm in Washington DC was begonnen. We hadden elkaar net steeds gemist. Ik plakte daar mijn derde lekke band. ’s Avonds liepen we nog met Rens even naar een bar. Het was 22:00 uur en stond net op het punt stond te sluiten. Met wat aandringen mochten we nog wat bestellen. Freek die nog geen 21 was kreeg geen bier. Hij kreeg van een andere jongen een biertje toegeschoven. Wat buiten het zicht van de barvrouw moest worden genuttigd.

Een tijdje nadat we op de camping aangekomen en ik dit blog zat te tikken in het warme badhok kwam de jongen waarvan Freek een biertje gekregen samen met zijn schoonmoeder met de auto langs. Ze vonden het vervelend hoe het was gegaan in de bar en nodigde ons uit om bij hun kampvuur te komen zitten. Maar het was al wat laat en Rens lag al te bed. Dus we sloegen het aanbod af. 


Advertenties

4 gedachtes over “13 juli Montana in the wind

 1. Goedemorgen Willem,

  Het is hier tenminste in de ochtend. Van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag. Dat vieren Hendrik en ik hier uitgebreid. Freek ook gefeliciteerd en let een beetje op die oude vader van je.

  Nog een goede reis. We genieten erg van de verhalen en kom veilig terug.

  Ook namens Hendrik,

  Met vriendelijke groet,

  Elly Deutekom
  Wethouder

  e-mail: edeutekom@opmeer.nl
  Gemeente Opmeer, Postbus 199, 1715 ZK Spanbroek, bezoekadres: Klaproos 1, 1716 VS Opmeer
  telefoon: 0226 – 363 333, fax: 0226 – 363 330, e-mail: gemeente@opmeer.nl , http://www.opmeer.nl

  [cid:image001.jpg@01D1DE82.9DDDF960]

  Proclaimer
  Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Aan dit bericht en eventuele bijlagen
  kunnen geen rechten worden ontleend. Op http://www.opmeer.nl in de onderste balk staat een
  verwijzing naar de volledige proclaimer voor e-mail en website van de gemeente Opmeer.

  Like

 2. Oh slordig van mij Willem je verjaardag te vergeten alsnog van harte en vele gezonde (fiets) jaren toegewenst.
  Bijzonder leuke verhalen, jammer dat je het kampvuur hebt overgeslagen misschien werd je we weer een ervaring rijker nu samen met Freek.
  Veel plezier en veilige kilometers samen met Freek en ik hoop je in Nederland weer te spreken!

  Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s