23 Juli Niet weer die Trump

“Trump. Make America great again”, stond op de petten van een aantal 80 jarigen te lezen. Wij zaten des morgens aan een (lekker) bakkie koffie in een Mc Donalds. Zij kwamen hier dagelijks. De mannen waren het met Trump eens dat hij de banen terug ging halen naar America. Weg uit China en zo en onze eigen spullen weer maken. Hoe? Dan, wordt het wat onduidelijk. De kern van het kapitalisme is dat je je spullen laat maken daar waar het het goedkoopst is, ongeacht wat. Gaat heer Trump dan soms bedrijven subsidiëren (vies woord hier in de VS) of importheffingen opleggen of Amerikaanse arbeiders onderbetalen? Op de vraag of ze ook zo’n problemen in Baker City ondervonden door al die illegale Mexicanen, waardoor de Berlijnse muur tussen Mexico en de VS een uitstekend inzicht is van Trump, keken ze me een beetje vreemd aan. Hier wonen geen illegale Mexicanen.

We fietsen het dal van Beker City uit door een canyon heen. Bij een stuwmeertje lagen hopen mijnafval van de voormalige goudmijn. Het werd een bergetappe. We klommen de Sumpter pas op. We kregen er vandaag nog twee voor de wielen: De Tipton pas en de Dixie pas. Niet heel erg zwaar, maar toch lekker even flink stoempen op de pedalen. Na elke klim volgde een lekkere afdaling. Hoewel, je weet wanneer je afdaalt dat je het vervolgens allemaal weer omhoog moet klimmen. Dat geeft net een ander gevoel aan een afdaling. Het landschap was eerst nog droog en dor, maar werd al snel anders. Er verschenen weer dennenbomen, het werd groener en mooier. De dalen waren groen van het malse gras.

Onderweg, op een verlaten stuk, stond een bordje dat fietsers hun bidons mochten vullen. We belanden bij humoristische kluizenaar Bo, die tevens een houtkunstenaar was. Hij leefde hier op zijn eigen gecreëerde vuilnisbelt, zonder elektra en stromend water en was met 8 projecten tegelijk bezig. Hij vroeg of we even een kast naar boven wilde brengen en een oude BBQ wilden verplaatsen naar een caravan. Geen probleem. Hij maakte grote stoelen, met een betekenis. The Bitch stoel en een enorme stoel voor een vrouw met weelderige rok. In een pijpje rookte, deze voormalige houthakker wat wiet, voor zijn gezondheid natuurlijk. We vulden de bidons met fris zacht bronwater uit zijn tank en namen lachend afscheid.

Het werd een lange dag om het morgen wat makkelijker te hebben. In John Day (mooie naam overigens) stopten we na 137 km op de teller. Hier was een autocross bezig. Je moest er kaartjes voor hebben. Het feestterrein stond net naast de camping, al zagen we er weinig van, horen deden we het des te beter. 

Bo
Echt uitkijken geblazen met die sneeuwscooters

Advertenties

5 gedachtes over “23 Juli Niet weer die Trump

 1. Hallo Willem,
  Wat ben ik af en toe jaloers op je dat je het toch maar gewoon hebt gedaan, zo’n enorme tocht. Vanuit mijn ervaring bij kleinere tochten in Europa herken ik veel van je belevenissen. Vooral de aanspraak die je onderweg toch eenvoudig over je heen krijgt. Maar ook het afzien en de beloning die daar dan weer tegenover staat. Je roerde het zelf al een beetje aan: is de afdaling de beloning voor het klimmen (katholieke benadering) of is het klimmen de straf voor de lol van de afdaling (calvinistische benadering). Voor mezelf hou ik het op de katholieke kijk: een beloning is toch veel leuker? En dat afdalen is zo leuk 🙂 en doet je de pijn van de klim snel vergeten.
  Nog heel veel plezier op deze epische tocht; ik geniet er hier in Bakkum heerlijk van mee.
  Groet
  Arie Dekker

  Like

  1. Hallo Arie,

   Leuk dat je ons volgt. Al die ontmoetingen maken de tocht zo waardevol. Ja dat afdalen. Normaal gesproken geniet ik daar heerlijk van (katholiek of niet), maar deze dag met de 3 beklimmingen kreeg Daar even een ander gevoel bij.

   Groet, Willem

   PS Ik zie genoeg ‘oudere’ mannen die deze tocht ook maken. You can do it!

   Like

 2. Ja ja die Trump aanhangers toch.Vind ik die weet rokende Bo toch wel interessanter.
  Kun je het water van de oceaan al ruiken of blijft dat nog indirect door dat er weer meer regen valt naarmate je dichter bij de kust komt.
  Veel plezier met de laatste loodjes

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s