#1 – Een verrassende start is het halve werk

21-22 mei.
Op vakantie zijn is leuk, op vakantie gaan is een gedoe. Met een paar flinke fietsdozen in een busje en een twee Ikea tassen vol met fietstassen reden we om 10.45 uur naar Schiphol. ”Door drukte en personeelstekort duurt het wat langer. Bedankt voor uw begrip”, schalde uit de speakers. Het klopte. Net als bij de Efteling slalomde we door de ellenlange rijen heen, zowel bij de incheck als bij de douane. Marja werd eruit gepikt en werd overal gefouilleerd. “Kleed u zich maar even helemaal uit”, ontbrak nog net. Efin, na een kort inwendig onderzoek…

Welk vliegveld?
Toen we renend bij de gate arriveerden stond Olso niet meer op de display. Sandeford verscheen. We vroegen het even na. We vlogen op een vliegveld 120 km onder Oslo in plaats van de airport 30 km erboven! Oei, daar hadden we niet op gerekend. Hadden we nu toch maar geboekt bij Fokelien Rijnja… Gelukkig hadden we geen eerste overnachting geregeld, maar het was ff schakelen. Sandefjord is een fijn kneuterig vliegveld, waar af en toe eens een vliegtuig land of opstijgt.

Fietsdoos
De fietsdozen konden zelfs op het vliegveld blijven staan, net als het verpakkingsmateriaal. Dat was op het grote vliegveld nooit gelukt. Het moest kennelijk zo zijn. Het scheelt in ieder geval gedoe voor de terugvlucht. De KLM wil dat een fiets netjes wordt verpakt in een fietsdoos, maar deze zijn buiten Schiphol lastig te verkrijgen. Het kost dan zomaar een dag om het te organiseren, maar dat niet alleen, ze zijn zo onhandig groot.

Hostelperikelen
Om 18.30 uur reden we, met weer geassembleerde fietsen, van het vliegveldje weg, het regende licht. “Waar zullen we eens naar toe gaan?” Het was wel meteen leuk fietsen. De Noorse houten huizen in een glooiend landschap. 26 kilometer verder in Tonsberg bleken de drie hotels vol en sloeg de kerkklok 21.00 uur. Het Pelgrimhostel bleek oplossingsgericht en plaatste het aanwezige handbalteam in minder kamers en zo konden wij alsnog terecht. Een prachtige sfeervolle plek in Noorse stijl. De pizza’s van het handbalteam werden met ons gedeeld. We keken elkaar aan. Het komt altijd goed!

Gaan met die banaan
De volgende morgen kregen we bij vertrek een heus uitzwaairitueel van de vriendelijke hostel eigenaresse Margaretha. De zondagsrust blijkt goed in ere te worden gehouden, geen winkel is open. De speurtocht naar eten was gestart. Bij benzinestations waren wel snacks, maar verder geen knap eten of een banaan te krijgen. Het toeval wilde dat we spontaan bananen kregen aangeboden van een Nederlands stel, die twee jaar gaan fietsen door Europa. We staken bij Horten het Oslofjord over met een veerpont en reden verder door een fraai, afwisselend en glooiend landschap. Op de lelijke camping langs de E6, waar we ‘s avonds belanden, ontmoeten we een paar overbeladen Franse fietsers. Ze zijn nu twee maanden van de zes onderweg en het thuisfront maar denken dat twee maanden lang is…

De behulpzame Margaretha
En gaan met die banaan

17 gedachtes over “#1 – Een verrassende start is het halve werk

 1. Lieve Marja, beste Willem,

  wat weer een mooi verslag van een eerste Noorse dag.

  En wat voor bestemming!!!! Elk jaar (behalve deze 2 C-jaren) land ik ook op dat ‘kneuterige’ vliegveld om bij mijn Nederlandse vrienden in Sandefjord te logeren. ’t Is voor mij dus een soort thuiskomen op Oslo -Torp.

  Heel veel plezier op de fiets, in de ontmoeting met anderen en met elkaar,

  ‘k Zie uit naar het volgende verslag,

  Lieve groet,

  Ina

  p.s. we hadden gister toch een máchtig mooie avond in Friesland, rondom Leeuwarden, waarbij ik aan jou, Willem, moest denken. Met een truc reden we door het Friese platteland, door melkstallen, over boerenerven om het verhaal van de koeiemelk te volgen van Shanghai naar Friesland, onderweg luisterend naar de belevenissen van 2 ervaren trucbestuurders van 65+ die die ‘dwarse’ vrachtwagen bestuurden, schitterend!! Bijna net zo creatief als De laatste tuinder.

  https://www.friesland.nl/nl/plannen/evenementen/agenda/3306491403/cargo-shanghai-friesland

  In vervolg op Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa zijn er zooooveel mooie initiatieven in de hele provincie, kijk maar eens op https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L &ai=DChcSEwiaidvHg_X3AhWJ4ncKHW3kCKUYABAAGgJlZg&ae=2&ohost=www.google.nl&cid=CAASJORooa5BvV6n35y-mdmXYJBRudctnUCZTH9aD3jCqqJGT8KbWQ&sig=AOD64_0oorz_l9Vrca0sdq-XfnCdar-iLQ&q&adurl&ved=2ahUKEwiL1tTHg_X3AhUii_0HHacOAUUQ0Qx6BAgDEAM

  Maar eerst lekker vakantie

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ina.
   Bedankt voor je leuke reactie. Wat grappig dat je in Sandefjord vrienden hebt. Da’s ook toevallig.

   Bijzonder ook die voorstelling in Friesland. Er gaan meteen een paar raderen bij mij draaien!

   Like

 2. Hi there hele leuke en veilige reis!! Groetjes aan Noorwegen!!!

  Koe tur!!! Ik schrijf het zoals je het uitspreekt

  Goede tocht!!! 😘😘

  Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s