#2 – Oslo voorbij

23-24 mei
Noorwegen is een rijk en keurig land. De woningen zien er luxe uit, de auto’s en zo ook de meeste mensen. Het is netjes voor elkaar; speeltuintjes, picknicktafels en schone openbare toiletten. Meer elektrische auto’s dan in Nederland. Maar het is ook een duur land. Een brood, een kop koffie of een overnachting, alles is ongeveer 25% duurder. Niet dat we dat niet wisten, maar het is opvallend. We hoeven niet meteen op een houtje te bijten, hoewel hout genoeg. Ook hoeft er geen inzamelingsactie te worden gestart.

Langs Oslo
Onderweg werd het steeds drukker; industrie, woonwijken, snelwegen en spoorlijnen. We moesten goed opletten hoe we fietsten. Gelukkig zijn er veel fiets/voetpaden, maar de bewegwijzering laat te wensen over. Bij de Ikea dachten we even wat Zweedse balletjes (köttbullar) te scoren, om alvast in de stemming te komen, maar de fietsen met alle bepakking achterlaten durfden we niet. Om ze even achter in het magazijn te zetten, daar is de Ikea nou weer net even een te grote winkel voor. Dan maar weer een broodje pindakaas.

In de stad zie je veel elektrische steps als een soort ‘witte fietsenplan’. Je kan ze met een app op je telefoon bedienen. Ze staan echt overal in de weg, midden op een fietspad of zomaar langs de kant.

Buiten het stedelijk gebied belanden we langs de drukke snelweg E6 en spoorlijn richting Hamar en Lillehammer. De weg volgt een oude pelgrimsroute naar Trondheim, toen er kennelijk nog geen treinen en snelwegen bestonden. We kwamen een jong stel Duitse fietsers (4 maanden vrij…) tegen, die net een paard van de weg af hadden gehaald.

In een tankstation vulden we onze bidons en namen een kop koffie. Een vrachtwagenchauffeur zat verlegen om een praatje en deelde graag zijn mening:
– In Zweden zijn alleen maar bomen
– De Noordkaap is ver
– Automobilisten rijden hier als gekken
– Er zijn erg veel muggen in het noorden
– Half juli zijn Zweden en Finland lid van de NAVO.

We kregen zo erg veel zin in het vervolg van de reis. De camping bleek vervolgens onvindbaar of bestond misschien wel niet meer. We belanden daarom aan de rand van een idyllisch meertje en kampeerden in het wild. Boven ons zagen we de vliegtuigen van vliegveld Gardermoen, waar we dachten te landen.

Van de drup in de regen
Als een volwaardige bushcraftsman haalde ik ‘s morgens water uit het meer en zette koffie via mijn gloednieuwe waterfilter. We kropen uit het bos en volgden met flinke tegenwind de drukke weg 175 naar Kongsvinger richting Zweden. Niet de meest leuke weg, maar er was weinig alternatief. Het landschap was glooiend en afwisselt. Bos, landbouw en af en toe een dorpje. Bij veel boerderijen staan oude opslagschuren op palen. Het ongedierte kon daardoor moeilijk bij de voorraad komen. Dit deed ons denken aan Gallicie in Noord-Spanje waar we ze ook vaak tegenkwamen. Deze zijn hier uiteraard van hout.

Marja kreeg onderweg buikpijn. Zou het waterfilter dan toch niet helemaal goed werken?

Het begon vlak voor Kongsvinger na het gespetter pas echt te regenen en ook de camping bleek net te zijn gestopt. Hierdoor moesten we 11 km van de route af voor een andere camping. We wachten de bui af in een supermarkt. Een Noor bood ons aan om in zijn huis te komen en mee te eten. Helaas woonde deze man met Italiaanse vrouw meer dan 25 km de verkeerde richting op. We hadden wel trek in Italiaanse haute cuisine met een wijntje, maar het werd toch iets van spaghetti op een druilige camping.

Een traditionele Noorse stabbur
Het groene stepplan
Een idyllische plekje

8 gedachtes over “#2 – Oslo voorbij

 1. Hi Willem!
  Wat onwijs leuk om op deze manier weer met jullie mee te mogen genieten van de reis 😀 En zoals de voorspelling van de meisjes uit Opmeer… die arme Marja toch! We gaan er dan ook vanuit dat je haar nu extra in de watten legt 😁 hopelijk heeft ze geen last meer van de buikpijn 🙏 heerlijk om je geweldige verhalen en jullie avonturen mee te mogen lezen. Geniet daar en ik kijk nu alweer uit naar je nieuwe verhaal 😃 groetjes Monique

  Geliked door 1 persoon

 2. Hadde Willem en Marja

  Lees met plezier jullie verslag van jullie fietstocht en zal hem ook zeker verder volgen.

  Wij zijn net afgelopen weekend terug gekomen van 10 dagen Noorwegen, Schitterend land met vriendelijke mensen.

  Groeten van ons beide
  Gerrit en LIa Dijkstra ( en geniet!!!)

  Geliked door 1 persoon

 3. Hey Willem,
  Superleuk om weer mee te kunnen lezen over je fietsavonturen. Je maakt er vast weer wat moois van. Wij krijgen zo een mooi inkijkje.
  Groet, Anja

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Willem en Marja. Wat weer een avontuur!
  Veel succes …we volgen jullie!!
  Hoe gestart ? En waar was de overtocht?
  Wij staan in Ravenna en gaan maandag met de boot naar Griekenland!!
  Nogmaals veel plezier!!
  Rieneke en Henk

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s