#5 – Alles ziet er anders uit…

30 mei – 1 juni
Wie denkt dat Zweden een groot natuurpark is heeft het mis. Verreweg het grootste gedeelte van de bossen zijn bestemd als productiebos. De bomen, meestal fijnspar (vuren), berk of grove den (grenen), staan hier om te worden gekapt en verwerkt tot balken, planken, triplex of houtpulp voor papier. Het beleid is strikt en op de percelen worden meteen weer bomen aangeplant. Er worden zelfs meer bomen geplant dan worden omgehakt. Het aantal bomen groeit steeds en kan er steeds weer opnieuw worden gekapt. Dat kappen gaat met grote machines. We rijden regelmatig langs kale, bijna omgeploegde stukken bos. De stammen liggen opgestapeld langs de kant van de weg. Grote vrachtwagens, die met flinke snelheid over de gravelwegen scheuren, rijden af en aan om de stammen uit het bos te halen.

Na de regen en de koude volgde zomaar een dag met zonnig, droog weer. Dan ziet het toch allemaal net wat leuker en gezelliger uit. De prachtige natuur, de meertjes en de houten huizen.

Theekransje
Bij een supermarkt, het ontmoetingscentrum van menig dorp, stuiten we op vier stoere Hollandse motorrijders, die een vergelijkbare gravelroute naar het noorden volgden. Ze hadden het verschrikkelijk koud gehad op de motor, maar er zat zoveel spek om de motorrijders dat het wel wat kon leien. We hadden over dezelfde gravelweg gereden. Bij een verlaten stuk bos waren ze ook langs een achtergelaten auto met verbrijzelde voorruit gereden. Waarschijnlijk had de bestuurder een rendier geschept. Tijdens het gezellig onderonsje kwamen de volgende Nederlanders alweer aangefietst. Het leek wel een ANWB aanbevolen locatie. De wereldfietsers Esther en Roel stapten van hun nieuwe Koga’s af. Ze zijn thuis opgestapt voor een vier maanden lange ronde door Zweden en Noorwegen. Ze hebben hun leven omgedraaid. Ze reizen de meeste tijd van het jaar en tussendoor werken ze wat. We hadden genoeg om uit te wisselen.

Op een natuurcamping, met droog toilet en waterpomp, stond een oude Duitse camper met een jong gezin. We kregen bij onze late aankomst warme broodjes, gebakken boven een kampvuurtje. Hun driejarig zoontje Jacob kletste daarbij de oren van ons hoofd, kennelijk zitten we op hetzelfde niveau Duits.

Een beste slaapplek
De verfijnde eetcultuur is nog niet tot het platteland van Zweden doorgedrongen. In dorpjes is hoog op een pizza- of kebabzaak, gerund door een immigrant. Daar stonden we dan om even voor 19.00 uur met druipende regenpakken en het water van de bril afvegend in de plaatselijke pizzeria. “We gaan over vijf minuten sluiten”, zei de kleine eigenaar. Huh, het restaurant al dicht? Lands wijs, lands eer. Zo gaan ze in Spanje pas om 21.00 uur open en hier dus om 19.00 uur al dicht. Omdat het buiten nog spoelde van de lucht, mochten we de matige pizza toch binnen opeten. Hij draaide wel de voordeur op slot en begon zijn zaak aan te vegen.

De mooie camperplaats aan een meer in Bräcke lag er verlaten bij. De regen hielp ook niet echt voor de sfeer. We belden bij het vrijwel nieuwe servicegebouw naar Stefan, de beheerder. Hij gaf ons gelukkig de beste slaapplek; het pittoreske, verwarmde en keurig nette invalidentoilet.

De buien bleven komen en daardoor namen we de volgende dag, na een korte etappe maar een stuga. Dit zijn trekkershutten met een paar stapelbedden en een minikeukentje. Je hebt ze in verschillende afmetingen. We toverden de stuga meteen om tot droogruimte, nadat we onze halve garderobe hadden gewassen.

Het ophalen van boomstammen
Fantastische natuur
Koelfrissend water
Mos, zo wit als sneeuw

3 gedachtes over “#5 – Alles ziet er anders uit…

  1. Super om (eindelijk) echte fietsers tegen te komen op onze reis, een gezellige klets! Een goede tip van jullie de European Divide, we hebben er gelijk 2 etappes van gereden. Laten we hopen op droger weer en we zien elkaar vast een volgende keer! Groet Roel en Esther 😀

    Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s