#6 – Pissen als een vent

2-6 juni
Langs de weg treffen we veel verwaarloosde of lege huizen vaak met een tuin vol rommel of auto’s in vergaande staat van ontbinding. Deze huizen zijn nog familiebezit, maar er wordt weinig mee gedaan. Veel mensen hebben een tweede huisje. Om in het weekend of tijdens vakantie naar toe te gaan. Ze staan vaak bij een meertjes of andere mooie plekken. Ook dorpjes die we passeerden zijn niet bepaald bruisend. Je ziet weinig mensen op straat. De meeste activiteit is bij een supermarkt.

Een nieuwsgierige en praatgrage vrouw sprak ons aan en vertelde dat ze uit Duitsland komt, maar hier al jaren woont. Ze was verhuist, omdat het leven hier een stuk relaxter is. Ze had samen met haar inmiddels ex-man een huskyfarm gehad. Husky’s zijn de populaire sledehonden, die venijnig blaffen als we een huis passeren.

Olavspad
Op een camping in Gällo kwamen we erachter dat we de pelgrimsroute van Sint Olav kruisten. Deze 580 km lange bewegwijzerende wandelroute loopt van de Sundvall aan de Baltische zee tot aan Trondheim in Noorwegen. Een ander Olavspad loopt van onder Oslo tot Trondheim. We sliepen de eerste nacht immers in het pelgrimshotel in Tønsberg. Er zijn kennelijk meer wegen die naar Trondheim leiden. We spraken de gezellig babbelende Minke, een Nederlandse wandelaar. Deze route is in opkomst en een stuk minder druk dan de route naar Santiago.

Zo kan het ook
Marja heeft een nieuw speeltje, waarmee ze nogal in de nopjes is. Een echte plastuit! Hiermee kan ze eindelijk ook pissen als een kerel en gewoon tegen een boom staan. Hoe handig is dat. Als ze nu maar niet aan de zware shag gaat en op Zweedse klompen rondstapt. Omdat een toilet nogal eens ontbreekt, is het bos ons toilet. Compleet met dennengeur. Let op dames; ook handig te gebruiken bij het komende Indian Summer Festival.

Noh heui
Omdat het nogal koud is de laatste dagen maken we nog steeds dankbaar gebruik van de keukens op de campings. Zo waren we aan het kokkerellen toen plots wereldfietsers Karin en Martin binnenstapten. “Ken ik je niet ergens van?” We hadden elkaar ooit ontmoet op een beurs van de Wereldfietser en bekeken de fotoboeken van hun 2,5 durende reis van Alaska naar Zuid Amerika. Ze aten met ons mee, we hadden toch genoeg. Daarna toverden ze hun koek- en banketarsenaal uit de fietstassen, die niet zou misstaan in een kleine campingwinkel. Het werd een erg gezellige avond. Zij volgden ook de European Divide Trail, al wisten ze nog niet goed hoe daarna verder te reizen. Ze hebben deze keer tot november vrij.

Gestaag volgen we de weg naar het noorden. Via Hoting, Åsele en Lycksele. Het blijft mooi fietsen door de uitgestrekte bossen en langs de vele meertjes en riviertjes. Het rijden over de gravelwegen is het gaafst, maar we snijden wel eens een stuk af en rijden dan over de rustige asfaltwegen.

Ons kampeerplekje
Zou niet misstaan in de voortuin
Schoonmaken van de fietsen in een beekje
Donkere wolken pakken zich samen
Een ode aan de Zweedse vlag op 6 juni, de nationale feestdag. Tevens een Broeker feestdag: DJ-day. Dirk Jan Slot volbracht al kloetend de 200 km lange Elfstedentocht 24 jaar geleden.

8 gedachtes over “#6 – Pissen als een vent

 1. Heerlijk om te lezen😂
  Ga aub niet met de beren knuffelen mochten jullie die tegen komen 😊
  Liefs en fiets ze ❤️😍love you guys 😘jullie tante Marietje
  🥳🥳

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi, we willen jullie nogmaals bedanken voor het heerlijke eten en de super gezellige avond. Het leuke en lieve briefje hebben we s morgens gevonden in de keuken. Marja ik had graag met je over de plastuit gesproken. Is het echt zo een stuk handiger dan gewoon in de bosjes. In ieder geval minder belastend voor de knieën. Goede reis en wie weet tot weer ziens

  Geliked door 1 persoon

 3. heerlijk! volgend keer mag je ook over je rit naar Duitsland schrijven! Die plastuit vind ik een uitvinding, heb ze hier alleen nog niet gezien! hier wordt ook veel gefeest en dan niet 1 dag maar gelijk 4! 01-07-04/07 kirchenstückfest. Eventjes omrijden Dirk! dan heb je ook wat!
  liefs, Fiona fairtrade

  Like

  1. Ha Fiona,
   Dirk Duurzaam fietst altijd op de bagagedrager mee!
   We zijn nog niet bij het uitgebreide feestje, omdat we nog in het hoge noorden fietsen. Misschien straks weer bij het wijnfeest.

   Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s