#7 – Aan de kant met die beesten

7-11 juni.

In Lapland boven in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland woont het van oorsprong nomadische volk de Sami. Voorheen werden ze Lappen genoemd, maar dat vinden ze beledigend. Overigens heeft Lappendag, weer niets met dit volk te maken, maar dit geheel terzijde. Het bekendst zijn de Sami, die leefden van hun rendierenkuddes en eeuwenlang rondtrokken, zonder zich van grenzen iets aan te trekken. Terwijl juist aan de Noorse kust weer Samische vissers woonden.
In Arvidsjaur ligt een soort festivalterrein midden in de stad, Lappenstaden genaamd, waar oude hutten staan. De Sami komen hier een keer per jaar, helaas in augustus samen, voor bruiloften en andere zaken. Van oudsher was dit terrein al ingericht, omdat de Sami, die verplicht rond 1850 tot het christendom bekeerd werden, een aantal keer per jaar naar een vaste kerk moesten. Er staat ook nog een prachtig houten kerkje van latere datum. De bevolkingsgroep met kleurige traditionele kleding is inmiddels grotendeels opgegaan in de Scandinavische bevolking en probeert nog wat tradities in leven te houden. In Jokkmokk (mooie naam!) en voormalig Samisch dorp staat daarom het interessante Samische museum.

Firma kommer en kwel
We voelden ons een paar dagen niet lekker, een soort buikgriep. We namen, in overleg met de reisleiding maar een helende ziektedag op. Het weer blijft wisselvallig, prachtige zonnige dagen afgewisseld met koude of erg natte. We willen alleen nog ingesneeuwd raken, voor de rest hebben we de meeste weertypes wel gehad.

Poolcirkel
Vlak voor Jokkmokk kruisten we de poolcirkel. Langs de doorgaande weg staan niet te missen borden, die grotendeels volgeplakt zijn met stickers uit alle landen. Hadden we nu ook maar een “Marja en Willem on tour 2022” sticker bij ons gehad.

Stängt
Het is duidelijk dat het toeristenseizoen nog niet is begonnen, wat rond de langste dag begint. Er is hierdoor nog veel dicht en soms half open. Zo kwamen we aan het einde van de dag bij een gesloten, maar prachtig aan een meer gelegen camping. We fietsen onder de de ketting door en zette toch maar de tent op. Niet veel later kwam de Duitse Noordkaapfietser Martin aanfietsen. Ook hij bleef. Hij startte samen met een vriend vanuit zuid Zweden, maar die vriend stopte na knieproblemen en zo ging hij toch maar alleen verder. Van zijn vrouw en (vier) kinderen mocht hij absoluut niet alleen wild kamperen.

Rendieren
Hoe hoger we komen hoe meer rendieren we tegenkomen, het wordt bijna gewoon. Ze staren je vaak met een clubje vanaf de weg aan, met een blik van: “Van wie ben je er ientje?” Als je dan dichterbij komt lopen ze snel het bos in, staan stil en blijven nieuwsgierig naar je kijken. Geef ze is ongelijk. Ze zien ook niet dagelijks fietsers voorbij komen.

Dagens rätt
Veel Zweden eten een warme lunch. Het wordt in hotels, restaurants of cafe’s geserveerd. Het is een eenvoudig buffet met wisselde warme gerechten, salades, brood, crackers, koffie, thee en mjölk. Het kost rond de 12 euro. Er komt een divers publiek op af: werklieden, gepensioneerden, alleenstaanden, groepjes vriendinnen en fietsers…

We staren naar de vreemdsoortige glimmende bol op ons bord. De andere mensen, zo zien we uit onze ooghoeken, verorberden dit ding met rode bessensaus en boter. Nader onderzoek wijst uit dat het hierbij om een Kroppkaka gaat. Deze kleffe delicatesse is bereidt van aardappelmeel met binnenin spek. Niet bepaald smaakvol, maar je moet altijd je bord opeten, zo leerde mijn moeder ons.

De woeste stroomversnelling de Vormfossen
Rendieren
Zullen we het toch proberen? Ja, we doen het!
Lappenstaden in Arvidsjaur
De fraaie houten kerk van Arvidsjaur
Het interieur van kerk

5 gedachtes over “#7 – Aan de kant met die beesten

 1. Hi,

  Gaaf die rendieren!🤩 Flink dat jullie je bordje bolletje hebben opgegeten👍🏻

  Fiets ze!

  Groetjes uit de zeer zonnige Belgische Ardennen, We gaan kanoen vandaag met hele gezin, ook best sportief 😉

  Fokelien

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

 2. Hey Marja en Willem,
  Wouw wat maken jullie veel mee en zien fantastische veel moois onderweg.
  Echt genieten zo en ook om het te lezen,op deze manier fietsen we ook een beetje mee.
  Vooral doorgaan 👍
  Groetjes Sjanie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi, je schrijft echt heel leuk. Marten en ik vonden het een leuk verhaal en we wisten niet dat Sami geen lappen meer genoemd wilden worden. Al fietsend hebben we gefantaseerd over zuip-lap, smeer-lap en speklap. We kunnen ons nu voorstellen dat ze lap een scheldwoord vinden. Nog veel plezier wij zitten 1 dag trappen van Junosuando.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Marten en en Karin,
   Dank je wel! Volgens mij komt het van lapzwans…
   Heb Junosuando ff opgezocht. Lekker opgeschoten. Ben benieuwd naar jullie verdere plannen.
   Dan nog ff over de plastuit. Naast het bukken is het ook handig bij vies toilet. Het is ff wennen, maar ik (Marja) vind het handig.

   Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s