#10 – De fjorden

23 – 27 juni.

Sauna’s zijn zeer gebruikelijk in de Scandinavische landen. Finland spant de kroon, want daar is in ieder huis wel een sauna aanwezig. Je treft ze in ons geval vaak in het toiletgebouw van een camping, bij het zwembad of in het hotel. Terwijl in Nederland het meteen verbonden is met een compleet wellness gebeuren, doen ze het hier vaak ff een uurtje. We maken er graag gebruik van. Met enig geluk kan je daarna sissend in een koel meertje springen, dat is echt de ultieme ervaring. Goed voor de spiertjes, het lijf of om ff lekker door te warmen. Bovendien is het een handige droogkamer.

Jongens, dat is een gelukkie
Mijn versnellingskabel brak op het juiste moment. We waren net terug van de Noordkaap en tijdens een extra rit naar de supermarkt kon ik opeens niet meer schakelen. Je zou dit onderweg omhoog hebben! In Tromsø maar op zoek naar een fietsenmaker. “Het moet hier zijn”, zei ik. Op de gevel prijkte het bord: Blindeninstituut. Dat gaf vertrouwen. Onder het gebouw echter aan de andere kant, in de garagebox stonden motoren, fietsen zonder wielen, stapels autobanden, een defecte skiscooter en veel andere zooi. Het domein van de reparateur. De vriendelijke handige Harry wist gelukkig precies wat hij deed en verving snel de versnellingskabel, al was dat nog niet een zo eenvoudig met een ‘twist shifter’. Ook schafte we voor de tweede keer deze reis een slaapmatje aan. De eerste ging lek en het lek was niet te vinden. De nieuwe, aanwinst nauwelijks twee weken oud, vertoonde opeens een flinke bobbel. “Delaminatie, mevrouwtje”.

Zalm kwekerijen
In veel Fjorden liggen kooien met daarin kweekzalm. Het is big business in Noorwegen. De lucratieve bedrijfstak is in opspraak geraakt, omdat ontsnapte kweekzalm in aanraking kan komen met de wilde zalm en ziektes kan overbrengen. Ook ligt er veel bewerkt voedsel onder de kooien, die door andere vissen worden gegeten.

On the road again
‘s Nachts arriveren we met de Hutigruten boot in Tromsø en fietsen met Paul in ons kielzog naar een camping, die al in diepe ruste ligt. Toch wel handig dat het niet donker wordt. Met het bereiken van de Noordkaap op naar het volgende doel; de Lofoten. Na een extra dagje met reparatie en inkoop klimmen we het aardige stadje Tromsø uit over de eilanden, die verbonden zijn met bruggen en veerponten. Het is gelijk erg mooi langs de fjorden met uitzichten op de nog deels besneeuwde bergen. De natuur, watervallen, riviertjes en kleine dorpjes. Het eiland Senja, ook wel klein Noorwegen genoemd, blinkt helemaal uit in schoonheid. Een fraaie kustweg is voor alle verkeer afgesloten. We staan in dubio, of 25 km omfietsen en veel moois missen, of de gok wagen. We wagen het, op zaterdag wordt er niet aan de weg gewerkt en de weg is geheel voor ons. Bovendien is slechts 50 meter moeilijker begaanbaar.
Terwijl Kensington het Indian Summer Festival spetterend afsloot keken wij verrukt naar de midzomernachtzon op een strand bij Andenes.

Devold

We trachten zo licht mogelijk en toch enigzins comfortabel te reizen. Het devies is: ‘Alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen’, maar dat is geheel tegen de natuur van Marja. Haar kledingtas is om deze een of andere reden al twee keer die van mij. In Tromsø met een echte winkelstraat en verschillende goede outdoorwinkels is er bijna geen houden aan. Er moet, geheel onnodig, een nieuw warm shirt worden gekocht van het gerenomeerde merk Devold. Je weet wel met die leuke stiksels…

Als uit een Westernfilm geslopen
Een zalmkwekerij
Een coffeebreak
De midzomernachtzon vanuit de tent

4 gedachtes over “#10 – De fjorden

  1. Hoi Fokelien,
   Wasvisspotten was de komende dagen aldaar volgeboekt. We hadden nog een kleine kans als er iemand niet meewilde in een Nederlandse campergroep. ‘Helaas’ werd er niemand ziek.
   Wanneer je alles meeneemt wat ‘handig’ is kunnen we nog wel een paar fietstassen vullen… (zegt Willem)

   Like

 1. Leuk om van jullie avonturen te lezen. En nu dan de Lofoten. Als je van Leknes naar A rijdt het eindpunt van de Lofoten kom je langs Gravdal, Misschien wel door Gravdal als deze plaats zich verder heeft uitgebreid. Ha de Bra! WiMariet

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s