Vraag en antwoord

In de loop van de maanden onderweg zijn de nodige vragen via het blog binnengekomen. De meest gestelde vragen wil ik hier graag beantwoorden.

Hilde, (Hoogwoud)
Hoeveel geld geef je (ongeveer) per dag uit?
Goeie vraag, Hilde. De overnachtingen had ik bijghouden. Gemiddeld gaf ik/we $10,- uit per overnachting. Voor het eten en de boodschappen een bedrag van $15,- a $20,- per dag. Dit liep op toen we met zijn tweeën fietsten naar z’on $30,- per dag.

Andre, 16 jaar (Wijster)
Heb je geen last van zadelpijn?
Goeie vraag, Andre. Nee, totaal niet. Ik heb een lederen zadel van het merk Brooks en die gaat na zo’n 500 km naar je kont staan en dan zit `ie als een in hoogte verstelbare elektrische fauteuil. Een fietsbroek is niet eens meer nodig.
Freek heeft wel last van zadelpijn, maar die heeft ook geen Brookszadel.

Clara, 87 jaar (Heemskerk)
Hoe staat het met de sex?

Goeie vraag Clara. Tsja, ik kan het nu wel vertellen aan het einde van deze tocht. Ik doe mee met TV-programma: “40 dagen zonder sex”, van Arie Boomsma. Ik heb verlenging van 40 naar 89 dagen aangevraagd en gekregen. Het programma is te zien vanaf 5 september op NPO 1. 

Priscilla, toiletverhuurbedrijf “WC-direct bv”, 35 jaar (Alkmaar)
Hoe is het met het toiletbezoek onderweg?

Goeie vraag Pricilla. Toiletten zijn op de prairie en op de lange stukken vaak schaars. Dus dan gewoon even langs de kant van de weg. De grote boodschap moet ook wel eens in het wild gebeuren. We hebben daarvoor speciaal kaasprikkers met een Hollands vlaggetje meegenomen. Die planten we er bovenop. Zo laten we een Hollands spoor achter.

Margreet, 65 jaar (Oudkarspel)
Ben je wel eens eenzaam geweest?

Goeie vraag Margeet. Nee, eigenlijk niet. Ik had het wel verwacht, dat ik mezelf goed zou tegenkomen en eenzaam zou zijn. Door de mensen die ik heb ontmoet, het blog en de reacties, het contact met thuis heb ik met nooit eenzaam gevoeld. Ook niet toen ik wat dagen alleen op een camping stond.

Jaap, 51 jaar (Zuid-Scharwoude)
Wat eten jullie zoal per dag?

Goeie vraag Jaap. We proberen redelijk gezonde producten te eten, want van het overal verkrijgbare junkfood ga je niet beter fietsen.
’s Morgens beginnen we met havermout met walnoten, dadels, chiazaad, pompoenpitten, kaneel (niet alles is altijd voorradig) en plakjes banaan met kokend heet water. Overdag het zwaarste brood wat te koop is met pindakaas uit de smaaktest (indien mogelijk) en plakken banaan.Tussendoor wel eens een eitje, veel fruit, pure chocolade en een colaatje tegen de bacteriën. 

Het avondeten bestaat meestal uit drie terugkerende gerechten: chili con carne, spaghetti of quinoa. Met zoveel mogelijk verse ingrediënten. Maar bovenstaande is nogal afhankelijk van de verkrijgbaarheid onderweg. Het valt wel eens niet mee om verse producten te krijgen, wanneer de enige winkel de plaatselijke benzinepomp is. Creatief kokkerellen dus.

Bruce, 58 jaar (Dallas, Texas)
Hebben jullie een pistool mee?

Goede vraag Bruce. Nee, wel een Opinel zakmesje. 

Peter, 52 jaar (Hendrik Ido Ambacht)
Wat was het mooiste landschap ?

Goeie vraag Peter. Oei. Lastig te zeggen. Hoogtepunten waren: die ene dag door de Ozarks, het Yellowstonepark, de kust van Oregon, maar vooral het Tetongebergte.

Emma, 29 jaar (Amersfoort)
Is het tegengevallen?
Goeie vraag Emma. Nee. Eerder meegevallen. Het is een geweldige ervaring. Het land is zo mooi en afwisselend. Zoveel leuke, spontane en bijzondere ontmoetingen gehad. Zo lekker vrij en onbezorgd kunnen genieten.Heel bijzonder allemaal.

Annet, 36 jaar (Waarland)
Wat was het vervelendste moment?

Goeie vraag Annet. Het regenpak moeten aantrekken als je al net te lang in de regen hebt gefietst en dat je daarna het regenwater langzaam in je schoen voelt druppelen.

Klaas V, 13 jaar (Noord-Scharwoude)
Hoe laat staan jullie op?

Goeie vraag Klaas. Ik sta rond 6:00 uur. Dan begint het licht te worden. Freek komt er uit als het ontbijt gereed is en ik op het punt sta de haringen van tentje uit de grond te trekken. 

Max, 21 jaar (Groningen)
Nog last gehad van blessures?
Goeie vraag Max. Ik heb op wat stijve spieren na en een wat overbelaste knie weinig last gehad. Of het moet die keer zijn geweest dat ik tijdens het snijden van een uit een stuk uit mijn duim sneed. Rode ui smaakt overigens ook lekker.
Freek had flink last van zijn knie. Nogal overbelast tijdens de eerste zware dagen. Door (blog)tips over de juiste afstelling (bedankt, Johan) en wat rustiger dagen is de pijn gezakt.

Jan, 94 jaar (Texel)
Nog goede boeken gelezen?
Goeie vraag Jan. Ik ben er bijna niet aan toegekomen. Je bent de hele dag toch gewoon bezig. Ik heb Bob Evers – Cnalleffecten in Casablanca voor de zesde keer sinds mijn jeugd herlezen en ben een heel eind in een interessant (papieren) boek van Geert Mak die een reis door de States maakt.
Freek is blijven steken in de Quest, die hij had meegenomen uit Nederland. De meegebrachte E-reader met 178 boeken is dus vrij nutteloos gebleken.

Rubin, 19 jaar (Sint Pancras)
Hoeveel zijn jullie afgevallen?
Goeie vraag Rubin. Freek 3 kilo en Willem zo’n 8 kilo.
Freek heeft wel veel spiermassa verloren. Het is van zijn bovenarmen naar zijn knieën gezakt. Willem was al helemaal niet gespierd en het is er niet beter op geworden. Alleen zijn kuiten zijn als ‘strijkijzers’.

Tom, 36 jaar (Nieuw-Zeeland)
Hebben jullie nog een goede ruzie gehad?
Goeie vraag Tom. Nee. Freek is niet de moeilijkste.

DJ Swen, 22 jaar (Amsterdam)
Nog vaak naar muziek geluisterd?
Goeie vraag Swen. Ik ben mijn MP3 speler verloren (of vergeten). Maar Freek luisterde geregeld naar muziek onderweg. Als het wat saai was, op een steile berg of net voordat ik een van mijn vele stokpaardjes wilde berijden.

Hielke, 67 jaar (Leeuwarden)
Wat is de dagindeling?
Goeie vraag Hielke. Bij het ochtendgloren uur opstaan (of wat later). Tent van binnen opruimen. Koffie-, thee- en havermoutwater opzetten en de ontbijt klaar maken. Koffie in de thermoskan (heerlijke geuren). Ondertussen tent opruimen. Daarna fietsen, koffie, fietsen, lunchen, fietsen, colaatje, fietsen, boodschappen, fietsen, camping. Tent opzetten, koken, douchen, bloggen, slapen.